Wellness Bodhina

Tips voor beginnende sauna bezoekers

Stap voor stap opbouwen

Het beginnen met saunabaden is vooral een kwestie van stap voor stap opbouwen. Vooral het langzaam en uitgebreid opwarmen en het degelijk afkoelen aan het einde van een saunagang is heel belangrijk.

Bij een eerste saunabezoek kunt u het beste beginnen met een sauna met de laagste temperatuur. Dit is bij Wellness Bodhina bijvoorbeeld de zoutkristalgrot (50 °C). U zult merken dat deze temperatuur prima bevalt. Hierna kunt u onze warmere sauna opzoeken.

Na een sauna is het belangrijk uw lichaamstemperatuur terug te brengen naar normaal ± 37°. Dit doet u door net zolang af te koelen, als op te warmen. Heeft u 15 minuten in een sauna, stoombad of whirlpool gezeten, dan neemt u 15 minuten de tijd om af te koelen. U loopt een rondje buiten, spoelt u af met koud water. Tot u terug bent naar uw eigen lichaamstemperatuur. Het juist afkoelen is vooral belangrijk wanneer u naar huis gaat. Dit voorkomt hoofdpijn, u blijft niet door zweten en zorgt dat u heerlijk slaapt.

Handdoek of comfortable badjas

Neem een grote handdoek mee de sauna in, waar uw hele lichaam op past. Dit is comfortabel en hygiënisch. Buiten de sauna draagt u een draagt u een comfortabele badjas of een schone omslag handoek.

Uw juwelen kunt u het beste afdoen (of thuis laten) als u de sauna in gaat. Kettingen, horloges, ringen en oorbellen kunnen gloeiend heet worden in een saunacabine. Dit is geen prettig gevoel.

Waar moet je plaatsnemen in een sauna?

Een sauna heeft vaak meerdere niveaus. Waar u het best plaats kunt nemen in een sauna, is afhankelijk van wat u zelf het prettigst vindt. Warme lucht stijgt op, dus hoe hoger u gaat zitten of liggen in een sauna hoe warmer het wordt. Wanneer u niet zo vaak in een sauna zit of niet goed tegen warmte kunt, raden wij dus aan zo laag mogelijk in de sauna plaats te nemen. Zo voorkomt u dat u na enkele minuten alweer buiten de saunacabine staat. 

Wanneer u besluit om hoog plaatst te nemen in de sauna, kunt u het beste de laatste minuut nog even zo laag mogelijk gaan zitten. Zo kunt u eventueel duizeligheid voorkomen, wanneer u de cabine uitloopt.

Bent u een ervaren sauna bezoeker dan is plaatsnemen op een hogere bank. Bent u een beginnende sauna bezoeker dan raden wij aan beneden plaats te nemen. 

Het nut van een koude douche of dompelbad na een sauna

Tijdens uw bezoek aan Wellness Bodhina kunt u aan het einde van een saunagang afkoelen onder één van de koude douches.

Het nut van een koude douche is dat de in een sauna, stoomcabine of whirlpool hoog opgelopen lichaamstemperatuur middels een koud bad of douche in korte tijd kan worden teruggebracht. Tijdens deze daling van temperatuur worden bloedvaten geprikkeld en de bloedsomloop bevorderd. Daarnaast voorkomt goed afkoelen hoofdpijn later op de dag.

Het is aan te raden om na elk bezoek aan een saunacabine dezelfde tijd te nemen om weer af te koelen. Heeft u 15 minuten in een sauna, stoombad of whirlpool gezeten, neem dan ook 15 minuten de tijd om weer af te koelen.